Produceren en componeren van muziek

 

Produceren van muziek (muziekproducer)

Het produceren van muziek door een muziekproducer kan heel wat verschillende ladingen dekken. Meestal gaat het om muziek die door anderen gecomponeerd werd, maar die nog niet opgenomen is. De makers van de muziek willen een professioneel eindproduct afleveren en hebben daar hulp bij nodig. Dit kan zowel op technisch als artistiek vlak, want tegenwoordig is een muziekproducer eerst en vooral een goede studiotechnicus die weet wat een studio is en hoe er in te werken. En zijn muzikale ervaring geeft hem de mogelijkheid ook op artistiek vlak het heft in handen te nemen en muzikaal bij te dragen aan de muziekproductie.
In de praktijk heeft de muziekproducer meestal een grote invloed op het arrangement en de songstructuur omdat hij een duidelijke visie heeft op het te bereiken muzikale doel. In een ideale situatie tilt een goede producer de makers van de muziek boven zichzelf uit.

Tijdens mijn opleiding in Nederland heb ik workshops gevolgd bij bekende muziekproducers zoals Tony Visconti (producer van o.a. DAVID Bowie) en George Martin (The Beatles) en gedurende de jaren heb ik heel wat andere muziekproducers aan het werk gezien in verschillende studio's. Ik weet dan ook waarover ik spreek als het over producen gaat en ik heb in het verleden ook vele startende artiesten geproduced en hen begeleid bij hun CD opnames en hun eerste stappen in de muziekindustrie. Maar een muziekproducer wordt pas bekend als zijn producties ook een succes blijken te zijn en zoiets heeft niemand in de hand. Succes in de muziekindustrie is en blijft een lotje uit de loterij. Want wat doe je als plots de platenfirma bankroet gaat en zij eigenaar zijn van de opnames? Of de groep is door onderlinge meningsverschillen al gesplit alvorens de CD afgewerkt is? Of de zanger van een groep wordt plots voor lange tijd opgenomen in de psychiatrie? Of de echtgenoot van een zangeres stelt plots dat zijn vrouw uit de muziekwereld moet stappen? Het zijn voorbeelden die ik allemaal heb meegemaakt... hoe goed of hoe slecht mijn werk als producer dan ook mag geweest zijn doet er dan helemaal niet meer toe...

In ieder geval, het producen van een artiest gaat op projectbasis en start pas nadat ik het de moeite waard vind om mijn kennis en ervaring in de schaal te werpen en mijn naam met iemand anders zijn carrière te verbinden. Het moet ook persoonlijk klikken met de artiest of groepsleden + het genre van muziek en de songs moeten mij uiteraard liggen. Meer informatie over mijn favoriete muziekgenres is te vinden op de pagina

 

 

Componeren van originele muziek

Mijn carrière in de muziekindustrie is begonnen als componist en Delta Music Belgium is gegroeid vanuit mijn kleine home-studio met synthesizers en eerste computers in de jaren '80. Ik heb altijd muziek gecomponeerd, enerzijds vanuit eigen artistieke drang en voor eigen voldoening, anderzijds ook voor andere artiesten en vooral veel muziek bij beeld.

Ik was o.a. componist voor de Belgische Landmacht (instructie- en recruteringfilms), ik was jarenlang de vaste huiscomponist voor Agfa-Gevaert (bedrijfspresentaties en instructiefilms) en heb heel wat muziek geschreven voor animatiefilms, eindwerken van studenten aan filmscholen en educatieve non-profit organisaties.

Net zoals bij het producen van muziek geldt ook hier dat er een goed contact moet zijn met de opdrachtgever en stel ik als belangrijkste voorwaarde dat ik de volledige artistieke vrijheid krijg. Mijn specialiteit is muziek schrijven die geheel synchroon bij beeld is, wat meestal het geval is bij muziek voor animatiefilms.

Voor het schrijven en maken van muziek heb ik uiteraard mijn gehele studio ter beschikking met alle muziekinstrumenten die aanwezig zijn. Maar als het budget het toelaat kan ik ook met ingehuurde muzikanten samenwerken.

De mixage en mastering gebeurt in de Pro Tools | HDX Control Room en kan zowel in stereo als 5.0 surround. Muziek wordt altijd 5.0 surround gemixt omdat 5.1 suuround voorbehouden is voor film en video.

Maar In principe kan mijn muziek waar ook ter wereld opgenomen en afgewerkt worden, weer afhankelijk van het al dan niet beschikbare budget

 

 

 

Copyright © 1995-2023 van Delta Music Belgium - Pro Tools | HDX Studio - Rummenweg 30 - 3800 Sint-Truiden - België. Alle rechten voorbehouden
Privacyverklaring en cookiebeleid
Alle productnamen, logo's en merken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.
Alle bedrijfs-, product- en servicenamen die op deze website worden gebruikt, dienen uitsluitend ter identificatie.
Het gebruik van deze namen, logo's en merken impliceert geen endorsement.