Stereo en 5.0 surround mixage van muziek

 

Wat is mixage?

Eens alle muziek is opgenomen als meersporen geluidsopname in Pro Tools | HDX moeten al deze aparte geluidssporen samengevoegd (gemixt) worden tot een eindproduct dat beluisterbaar is als een standaard stereo geluidsopname (bv. CD of MP3 file) en/of als een 5.0 surround geluidsopname (op DVD-Audio of SACD). Muziek wordt altijd 5.0 surround gemixt omdat 5.1 surround voorbehouden is voor film en video.

Tijdens de mixage worden alle instrumenten netjes met elkaar in balans gebracht en wordt de algemene 'sound' of klankkleur van een song bepaald. Indien nodig kan er ook nog aan de structuur van een song gewerkt worden of kunnen verschillende versies van een mix vergeleken worden.

Het mixen zelf gebeurt met Pro Tools | HDX hardware die aangestuurd wordt met Pro Tools | Ultimate software. Er wordt dus geen traditionele mengtafel meer gebruikt, wel 3 aanraakgevoelige beeldschermen die een virtuele mengtafel in de Pro Tools | Ultimate software besturen.

Binnen de Pro Tools | HDX worden zo goed als alle digitale berekeningen uitgevoerd door plug-ins, dit zijn kleine software programma's die kunnen ingeladen worden en dan een specifieke functie vervullen binnen de mixage. Delta Music Belgium heeft meer dan 500 plug-ins die niet standaard in Pro Tools | HDX aanwezig zijn. Welke plug-ins er beschikbaar zijn en wat ze doen zou mij hier veel te ver leiden. Een zeer gekende plug-in is bv. Autotune voor zangcorrectie, maar dat is er uiteraard maar eentje die beschikbaar is. Meer info over mijn plug-ins kan je vinden op:

 

 

Het is een zeer doordachte keuze om met Pro Tools | HDX en plug-ins te werken in plaats van met een analoge of digitale mengtafel die het geluid mixt en met externe randapparatuur (zoals in de meeste oudere studio's het geval is). Eén belangrijk voordeel is compatibiliteit met alle andere studio's ter wereld die ook met Pro Tools | HDX werken, zo kan iedereen steeds elkaars Pro Tools | HDX sessies openen en afwerken. Een ander voordeel is dat Pro Tools | HDX sessies 100% 'total recall' zijn, dit wil zeggen dat men bv. een jaar later de sessie kan openen en in de opname of mix wijzigingen kan aanbrengen, net alsof je er de dag daarvoor mee gestopt was.

Ook niet onbelangrijk is dat heel wat artiesten privé studio's hebben met Pro Tools of zelfs Pro Tools | HDX, wat het uiteraard erg makkelijk maakt om naar de studio te komen en bijkomende opnames of mixage te doen.

Ter info: ik heb meer dan 20 jaar ervaring met Pro Tools, geef al vele jaren les in het werken met Pro Tools en verzorg ook technische Pro Tools User Support

Wat is er technisch mogelijk om te mixen?

In het kort gezegd: alles wat ik kan openen of importeren in Pro Tools. Dit zijn ofwel Pro Tools sessies, ofwel geluidsbestanden uit andere DAW's. In het laatste geval wil dit zeggen dat alle geluidssporen, startende vanaf hetzelfde beginpunt, apart dienen aangeleverd te worden (bv. op CD-ROM, DVD-ROM, externe harddisk, USB stick, bestanden in 'the cloud' op het internet, enz...).

Als de opnames niet met een computer gemaakt werden, maar bv. nog op analoge band of digitale stand-alone meersporen recorder, dan bestaat er steeds de mogelijkheid dat de machine wordt meegebracht naar de studio en alles wordt overgenomen in Pro Tools | HDX (dit is een real time transfer). Indien de machine niet meer beschikbaar is, dan bestaat over het algemeen nog wel de mogelijkheid om een geschikte machine voor korte tijd te huren.

In de praktijk kunnen dus zowel projecten uit een home-studio als uit een professionele studio gemixt worden en zowel recente als oude geluidsopnames (mits er nog een machine beschikbaar is om ze mee af te spelen).

Voor zover het vandaag de dag nog nodig is om te vermelden: er kunnen tot 768 aparte geluidssporen gemixt worden naar stereo en/of 5.0 surround. De opnamekwaliteit is 16 of 24 bit met een samplefrequentie van 44.1 kHz (= CD kwaliteit) via 96 kHz (= SACD kwaliteit) tot 192 kHz (wordt eigenlijk enkel gebruikt voor archivering van zeer belangrijke geluidsopnames en voor opnames van exclusieve klassieke muziek)

Welke muziekgenres kunnen er gemixt worden?

In principe alle genres van muziek, maar uiteraard heb ik wel mijn voorkeuren en specialiteiten + neem ik de vrijheid om te kiezen welke producties ik al dan niet aanneem.

Meer info hierover kan je vinden op de pagina

 

 

 

 

 

Copyright © 1995-2023 van Delta Music Belgium - Pro Tools | HDX Studio - Rummenweg 30 - 3800 Sint-Truiden - België. Alle rechten voorbehouden
Privacyverklaring en cookiebeleid
Alle productnamen, logo's en merken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.
Alle bedrijfs-, product- en servicenamen die op deze website worden gebruikt, dienen uitsluitend ter identificatie.
Het gebruik van deze namen, logo's en merken impliceert geen endorsement.