Stereo en 5.1 surround A/V audio post productie

 

Geluid bij beeld

Goed gemonteerd en professioneel klinkend geluid bij beeld, of het nu video of film is, is onmisbaar voor een professioneel eindresultaat. Iedereen hoort onmiddellijk dat iets slecht klinkt (te dof, te scherp, te zacht, te luid), er ongewenste ruis of storingen in het geluid zitten, spraak niet lipsynchroon is bij het beeld, geluidseffecten te vroeg of te laat klinken, enz... Het vergt heel wat ervaring om beeldsynchroon te werken en ook een doorgedreven kennis van de akoestische wetmatigheden van geluid. Hoe gedraagt geluid zich in de ruimte die je op het beeld ziet? Wat is het standpunt van de toeschouwer? Is hij louter toeschouwer of maakt hij deel uit van de actie? Dit zijn maar enkele van de zaken waar moet op gelet worden om uiteindelijk een levensecht resultaat te bekomen dat ook het verhaal nog perfect vertelt.

Ik heb met deze materie heel wat ervaring opgedaan door veel voor animatiefilm gewerkt te hebben. Want, in tegenstelling tot live beeld met live setgeluid en stemmen, vertrek je bij tekenfilm met absolute stilte en dan ben je verplicht alles wat je hoort vanuit het niets te construeren en te plaatsen in de ruimte die het beeld je dicteert

Technische info

Delta Music Belgium heeft alles in huis om geluid en beeld tot een professioneel klinkend geheel samen te brengen. Uiteraard werk ik met AVID Pro Tools | HDX hardware en Pro Tools | Ultimate software voor een perfecte synchronisatie tussen beeld en geluid en heb ik uitgebreide geluidsbibliotheken voor sonorisatie. En als ik een geluid niet heb, dan is er nog steeds de studio om het in de beste omstandigheden op te nemen, desnoods kan dat meteen synchroon bij het beeld.

De mixage kan gebeuren met beluistering en aflevering in stereo (2.0 en 2.1) of in 5.1 surround. Het eindresultaat in 5.1 surround kan geleverd worden als ongecompresseerde audio (BWAV) of gecodeerd worden als Dolby Digital (48 kHz) voor DVD en op aanvraag ook als Dolby True HD voor Blu-ray Disc (24 bit - 96 kHz). Ook DTS codering is mogelijk. Maar in de praktijk worden deze conversies meestal uitgevoerd door het bedrijf dat de DVD en/of Blu-ray Disc masters aanmaakt.

Voor zover het vandaag de dag nog nodig is om te vermelden: er kunnen tot 768 aparte geluidssporen gemixt worden naar stereo en/of 5.0 surround. De opnamekwaliteit is 16 of 24 bit met een samplefrequentie van 44.1 kHz (= CD kwaliteit) via 96 kHz (= SACD kwaliteit) tot 192 kHz (wordt eigenlijk enkel gebruikt voor archivering van zeer belangrijke geluidsopnames en voor opnames van exclusieve klassieke muziek)

Praktische info

Er wordt geen beeldmontage gedaan, enkel sonorisatie en het ontwerp van geluidseffecten, eventueel ADR en uiteraard mixage.

Post productie wordt project per project bekeken binnen een vooropgesteld budget. De uitgevoerde producties zijn meestal educatief of artistiek van inslag en niet zo zeer commercieel gericht. Voorbeelden zijn educatieve non-profit video's en non-profit reclamespots, afstudeerwerken van studenten aan filmscholen (met voorkeur voor animatiefilm), artistieke auteursfilms en de betere bedrijfsfilm zonder echter een commerciële reclamefilm te zijn.

Indien gewenst kan ik ook zorgen voor de soundtrack met origineel gecomponeerde muziek, meer info kan je vinden op de pagina

 

 

 

 

 

Copyright © 1995-2023 van Delta Music Belgium - Pro Tools | HDX Studio - Rummenweg 30 - 3800 Sint-Truiden - België. Alle rechten voorbehouden
Privacyverklaring en cookiebeleid
Alle productnamen, logo's en merken zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.
Alle bedrijfs-, product- en servicenamen die op deze website worden gebruikt, dienen uitsluitend ter identificatie.
Het gebruik van deze namen, logo's en merken impliceert geen endorsement.